Το πολεμικό μουσείο στα Ασκύφου Χανίων

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κρήτη και αφάνισαν πολλά χωριά και σκότωσαν πολλούς Κρητικούς που προσπάθησαν να αντισταθούν.
Ένα από αυτά τα χωριά ήταν και το χωριό Ασκύφου που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Χανίων. Πολλά γυναικόπαιδα προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στα γύρω χωριά.
Ανάμεσα τους και ο τότε δεκάχρονος, Γεώργιος Χατζηδάκης, που είδε το χωριό του να λεηλατείται ανήμπορος να υπερασπιστεί τα ιερά χώματα του νησιού.
Μετά το τέλος του πολέμου ο Γεώργιος Χατζηδάκης βρήκε άλλο τρόπο να κρατήσει ζωντανή την ένδοξη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων του.

Ξεκίνησε να μαζεύει με πάθος κάθε απομεινάρι που είχαν αφήσει πίσω τους οι εχθροί και πρόγονοι του. Με αυτή του πράξη κατάφερε να χτίσει ένα πολεμικό μουσείο με πάνω από 2.000 αντικείμενα της περιόδου 1940 – 1944.
Η συλλογή γίνεται μεγαλύτερη με τον χρόνο χάρη στις προσπάθειες και του γιού του Αντρέα Χατζηδάκη που έχει στόχο να χτίσει ένα πολεμικό μουσείο για να στεγάσει τα ευρήματα του πατέρα του και του ιδίου.